De impact van PFAS op het milieu
27 september 2023
Overgang naar fluorvrije schuimblussers vanaf januari 2024
29 november 2023

Wet en regelgeving PFAS

In Nederland heeft PFAS de afgelopen jaren veel aandacht gekregen, vooral vanwege de impact op de bouwsector. In 2019 werden tijdelijke normen vastgesteld voor PFAS in grond en bagger, wat leidde tot aanzienlijke beperkingen in de verplaatsing van grond. In reactie hierop heeft de Nederlandse overheid maatregelen genomen om de impact van PFAS te beperken. In 2020 werden de tijdelijke normen herzien en werden er nieuwe, ruimere normen vastgesteld voor PFAS in de grond.

Onderzoek vanuit het RIVM

Naast de vaststelling van normen voor PFAS in grond en bagger, is er in Nederland ook aandacht besteed aan de regulering van PFAS in drinkwater en oppervlaktewater. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en andere instanties voeren regelmatig onderzoek uit naar de aanwezigheid van PFAS in het milieu en de mogelijke gezondheidsrisico's die hiermee gepaard gaan. Op basis van dit onderzoek worden passende maatregelen genomen om de blootstelling aan PFAS te beperken en de volksgezondheid te beschermen.

Verbod op fluor

Met de kennis die wij nu hebben komt er vanaf 2028 een verbod op fluorhoudende schuimbrandblussers. Hierdoor hebben wij besloten om vanaf 1 januari 2024 alleen nog maar fluorvrije schuimbrandblussers aan te bieden. Om je te helpen bij een soepele overgang naar fluorvrije schuimblussers bieden we vanaf heden al fluorvrije alternatieven aan in ons assortiment. De overgangstermijn tot het definitieve verbod is relatief kort, waardoor we een aanzienlijke vraag naar fluorvrije schuimbrandblussers verwachten in de komende 5 jaar. Het is dus aan te raden om tijdig te beginnen met het vervangen van de fluorhoudende schuimbrandblussers.

Vragen en contact

Voor meer informatie of vragen kun je altijd contact met ons opnemen. Wij staan klaar om je te assisteren bij deze overgang en je te voorzien van de juiste fluorvrije schuimbrandblussers.

Offerte