De impact van PFAS op het milieu

Veiligheidsdag: 3 november 2023
20 september 2023
Wet en regelgeving PFAS
1 november 2023

De impact van PFAS op het milieu

Per- en polyfluoralkylstoffen, beter bekend als PFAS, zijn chemische verbindingen die in de afgelopen decennia wijdverspreid zijn gebruikt in verschillende industriële toepassingen. Hoewel ze nuttig zijn in bijvoorbeeld brandblus schuimen vanwege hun brandwerende eigenschappen, hebben PFAS schadelijke effecten op het milieu en de menselijke gezondheid aan het licht gebracht. In deze blog bespreken we de impact van PFAS op het milieu én geven we duurzame alternatieven in onze branche.

De schadelijke effecten van PFAS op het milieu

1. Watervervuiling: PFAS zijn zeer mobiel in water en kunnen grondwater en oppervlaktewater besmetten. Ze worden dan ook vaak aangetroffen in drinkwaterbronnen en vormen een potentieel risico voor de volksgezondheid.
2. Bodemverontreiniging: PFAS kunnen zich ook ophopen in de bodem, wat de vruchtbaarheid beïnvloed en schadelijk is voor planten en ecosystemen.
3. Impact op dieren: PFAS kunnen zich door de voedselketen verplaatsen en zich ophopen in dieren, waardoor ze schadelijke effecten op de gezondheid van (wilde) dieren hebben.
4. Nadelige effecten op menselijke gezondheid : Het drinken van water dat besmet is met PFAS kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals verminderde immuniteit en verhoogde kans op bepaalde ziekten.

Duurzame alternatieven in onze branche

Brandblussers zijn een essentieel onderdeel van brandbeveiligingssystemen in gebouwen en industrieën. Traditioneel werden schuimbrandblussers vaak gevuld met schuim dat PFAS bevatte, maar er zijn nu gelukkig duurzame alternatieven beschikbaar; de fluorvrije schuimblusser. Mede dankzij deze ontwikkeling heeft de overheid besloten dat er vanaf 2028 een verbod op fluorhoudende schuimbrandblussers van kracht gaat zijn.

Ondersteuning nodig met het implementeren van een brandbeveiliging zonder PFAS?

Om organisaties alvast voor te bereiden op dit verbod én omdat wij ons graag inzetten voor een duurzame toekomst en een schonere omgeving, hebben we besloten om vanaf 1-1-2024 alleen nog maar fluorvrije schuimbrandblussers aan te bieden. Voor meer informatie of vragen kun je altijd contact met ons opnemen. Samen maken we de overstap naar duurzame alternatieven, waardoor je niet alleen helpt het milieu te beschermen, maar ook je eigen blootstelling vermindert.

Offerte