Vacature BHV instructeur
1 juni 2022
Hoofd BHV-dag voor de zorg
12 september 2022

“Kijk verder dan alleen het Bouwbesluit”

Frank van den Branden (Erasmus MC) over veiligheid in de zorg

Op vrijdag 4 november organiseert B&V samen met het Amphia Ziekenhuis een Hoofd BHV-dag voor de zorg. Eén van de sprekers is Frank van den Branden, Hoofd BHV en crisiscoördinator bij het Erasmus MC. Zijn boodschap? “Kijk niet alleen naar het gebouw, ook naar het gebruik.”


Het gaat om mensen

Frank (56) heeft altijd in de veiligheidsbranche gewerkt, onder meer als Security Emergency Response Officer bij Philip Morris. Sinds 2015 is hij Hoofd BHV en crisiscoördinator in het Erasmus MC. Waarom is veiligheid in de zorg zo belangrijk? Frank: “Omdat je altijd met mensen te maken hebt. Wij hebben 16.000 medewerkers en gemiddeld zijn er dagelijks 23.000 mensen binnen in onze gebouwen. Dat maakt de verantwoordelijkheid die we hebben voor onze patiënten, onze bezoekers en ons personeel heel hoog. En dat vraagt ons om er elke dag goed aan te blijven werken en vooral ook samen te werken.”


Verder kijken

Volgens Frank is het heel belangrijk om als Hoofd BHV verder te kijken dan naar alleen het Bouwbesluit: “Dat gaat alleen over het gebouw, maar je moet ook kijken naar hoe je het gebruikt. Dat is in de zorg heel belangrijk, want er zijn veel facetten die meespelen. Neem kleine blusmiddelen. Is één brandslanghaspel voldoende bij een ontruiming als er twee verpleegkundigen en dertig patiënten zijn? Een aantal jaren geleden ging het mis in een ggz-instelling. Bij wetgeving klopte daar alles. Maar als je keek naar opleidingen, materialen en inrichting niet. Er brak brand uit, met dodelijke slachtoffers. Kijk dus altijd verder dan de letter van de wet: wat is een goede basis en wat heeft jouw organisatie extra nodig?”


Verbouwing en veiligheid

Werken in het Erasmus MC brengt elke dag weer iets nieuws, merkt Frank: “Onze organisatie is heel groot. We zijn niet alleen een ziekenhuis, maar ook een universiteit en onderzoekscentrum met laboratoria. Het staat hier nooit stil en elke dag leer je weer bij.” De sloop van het oude Dijkzigt ziekenhuis maakt ruimte voor de nieuwe Erasmus MC Campus. “Daarin komen het oogziekenhuis, psychiatrie, revalidatie en de TU Delft, met in totaal 5.000 extra arbeidsplaatsen. Onze afdeling Veiligheid is al vroeg betrokken bij de bouw, met onder meer risicosessies. Dat is goed, want nu boeken we al meteen ontzettend veel winst in veiligheid.”


De rol van een Hoofd BHV

Een gemiddelde Hoofd BHV zorgt voor het veiligheidsbeleid en is verantwoordelijk voor de inrichting van de bedrijfsnoodorganisatie. Hoe is dat bij het Erasmus MC? “Het Hoofd BHV is hier verantwoordelijk voor het beleid én deels ook operationeel. Ik ben ook crisiscoördinator. Bij ons is dat mogelijk door de grootte van onze organisatie. Ik denk dat je moet kijken naar je eigen organisatie en de complexiteit van de zorg die je verleent, om te kunnen besluiten welke taken een Hoofd BHV moet hebben. Een ziekenhuis werkt anders dan een verzorgingshuis met aanleunwoningen, daar geldt alleen al een heel andere wetgeving voor.”


Samenwerken aan veiligheid

Hoe is het gesteld met de veiligheid in de zorg? “Ik heb wel een goed beeld van de ziekenhuizen in de regio Rijnmond, daar is de veiligheid over het algemeen goed geregeld. Ik zit ook in het landelijk platform BHV met alle UMC’s en technische universiteiten. We hebben goed overleg met elkaar, de andere crisiscoördinatoren en de veiligheidsregio. We delen elkaars bevindingen waar het kan. Via de vaste overlegstructuren, maar ook bellen we elkaar regelmatig. We blijven van elkaar leren en integreren onze werkwijzen en zo werken we samen aan veilige zorg.”


Benieuwd naar Frank en de andere sprekers?

Kom op 4 november 2022 naar de Hoofd BHV-dag voor de zorg, van 08:30 tot 12:00 uur. Volg de dag live in het opleidingscentrum van B&V in Zevenbergen of online. Het thema is ‘Veiligheid in de zorg’. Van Frank en 3 andere boeiende sprekers leer je meer over hun visie op veiligheid in de zorg. Een ticket kost € 100,- voor de live-dag bij B&V en € 25,- voor online. Meld je aan via info@partnersinveiligheid.nl of via de knop hieronder. Heb je vragen? Bel met B&V via 0168 - 33 54 45.

Offerte