BHVR
27 januari 2021
B&V, Saasen Groep en Fontys slepen VR subsidie in de wacht met MKB!dee
11 mei 2021

Hoe voorkom je tekenbeten?

En wat moet je doen als je wel gebeten bent?



Week van de teek



Van 19 tot en met 23 april is het de jaarlijkse week van de teek. Erg belangrijk, want met de start van de lente begint namelijk ook het tekenseizoen weer. Elk jaar worden er in Nederland 1.5 miljoen tekenbeten opgelopen. Zeker nu het lekkerder weer wordt en mensen naar buiten trekken is het belangrijk om regelmatig te controleren op tekenbeten wanneer je buiten bent geweest. Hoe langer een teek op de huid zit, hoe groter de kans is dat hij ziekteverwekkers, zoals de ziekte van Lyme, overdraagt. De ziekte van Lyme is eenvoudig te voorkomen door op tekenbeten te controleren als je buiten in het groen bent geweest. In dit blogartikel vertellen we je een aantal tips om tekenbeten te voorkomen.



Tips om tekenbeten te voorkomen



- Download een app. Bijvoorbeeld de app “tekenbeet”, welke gratis beschikbaar is in de appstore. Met deze app kun je (ook zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om deze correct en snel te verwijderen.

- Mijd plekken met hoog gras, dichte begroeiing, bladeren en struikgewas.

- Check de website tekenradar. Hier kun je vinden hoe actief teken in jouw omgeving zijn. Daarnaast kun je een alarm instellen zodat je altijd op de hoogte bent van eventuele tekenactiviteiten.

- Zorg dat je altijd een tekenpincet of tekenverwijderaar bij de hand hebt.

- Controleer jezelf op teken wanneer je in het groen bent geweest en verwijder de teek direct.



"Ik ben toch gebeten door een teek, wat nu?"



Het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen en wanneer je dat doet. Teken kunnen zich overal in vastbijten, maar kiezen vooral de warmste plekjes zoals de liezen, knieholtes en oksels uit. Wanneer je een teek gaat verwijderen, gebruik dan geen alcohol, jodium, olie, een watje met zeep of andere middelen voordat je de teek verwijdert. Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje van de kop achterblijft, is dat ongevaarlijk. Als de teek langer dan 24 uur in de huid gezeten heeft, overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is. Ook als je de teek niet zelf verwijderd krijgt of wanneer er klachten ontstaan (een grote ronde ring of vlek om de tekenbeet, griepverschijnselen, tintelingen of gewrichtsklachten), is het belangrijk om de huisarts te raadplegen.



Meer leren over het verlenen van eerste hulp?



B&V biedt verschillende cursussen aan waarbij eerste hulp uitgebreid wordt behandeld. Volg bijvoorbeeld onze BHV of EHBO cursus en leer alles wat je aan eerste hulp kan bieden.

Offerte