Vacature: senior administratief medewerker planning
1 mei 2023
Vacature: gastvrouw of -heer
31 mei 2023
hoofd bhv

Wat zijn de taken van een Hoofd BHV?

Een hoofd BHV richt zich op de beleidsmatige kant van de bedrijfshulpverlening. Hij of zij kijkt naar de arbeidsrisico’s en de specifieke situatie in de organisatie. Als werkgever ben je wettelijk verplicht te zorgen voor een goede BHV-organisatie. Ter ondersteuning van het onderdeel veiligheid in je arbobeleid kun je een hoofd BHV aanstellen.



Taken hoofd BHV

De taken van een hoofd BHV zijn onder andere:

• Het adviseren van de organisatie en directie;
• Het coördineren van ontruimingen;
• Het inrichten van de bedrijfsnoodorganisatie;
• Leidinggeven aan coördinatoren, ploegleiders en/of BHV’ers;
• Het uitvoeren van een risicoanalyse;
• Het schrijven van een beleidsplan.

In het beleidsplan staan alle maatregelen beschreven die genomen moeten worden in een noodsituatie. Hierin staat onder andere beschreven wie er verantwoordelijk is voor wat en welke stappen er genomen moeten worden bij een brand of ongeval. Het BHV-plan moet regelmatig worden getest en geëvalueerd om er zeker van te zijn dat het nog steeds up-to-date is .Een hoofd BHV moet dus goed kunnen plannen en organiseren, maar ook communicatief vaardig zijn. Daarnaast moet de hoofd BHV goed op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving omtrent BHV. Zo moet hij of zij weten hoeveel BHV’ers er nodig zijn binnen de organisatie. Tot slot is het belangrijk om te weten dat het hoofd BHV niet alleen verantwoordelijk is voor de BHV binnen de organisatie, maar ook voor de communicatie met externe partijen zoals de brandweer en de ambulance.

Hoofd BHV cursus

Om hoofd BHV te worden, moet je een speciale hoofd BHV cursus volgen. Tijdens deze cursus leer je alles over de taken van een hoofd BHV en hoe je deze taken het beste kunt uitvoeren. Ook leer je hoe je een BHV-plan opstelt en hoe je een BHV-organisatie opzet. Het accent van de Hoofd BHV-cursus ligt in de praktijk. Je volgt de cursus 24 uur: 2 dagen van 8 uur en na 18 weken de 3e dag en het examen. Daarnaast werk je een projectopdracht uit, waarvoor je gemiddeld 40 tot 60 studie-uren incalculeert. Die projectopdracht is een beleidsstuk op maat voor je eigen BHV-organisatie. Na het volgen van deze opleiding kun je het BHV-beleid ontwikkelen en implementeren in je organisatie, optreden als vertegenwoordiger van je werkgever, werken binnen het kader van wettelijke regelingen een BHV-netwerk opbouwen met personen binnen en buiten je bedrijf? Je vindt meer informatie op onze website. Ook kun je hier een cursus inplannen.



Hoofd BHV vergoeding

Veel organisaties geven een vergoeding voor het zijn van een hoofd BHV. Sommige bedrijven bieden bijvoorbeeld een vergoeding voor de tijd die je besteedt aan het uitvoeren van je taken als hoofd BHV. Andere organisaties bieden een extra vergoeding bovenop je salaris. Het is dus belangrijk om te kijken wat de regelingen zijn binnen jouw organisatie.
Offerte