Amphia launch party
11 januari 2023
Gratis BHV-checklist
Download nu onze gratis BHV-checklist
7 februari 2023

“Als BHV’er ben je er op het moment dat iemand je het hardst nodig heeft”

B&V Partners in Veiligheid onderwijst organisaties op het gebied van bedrijfshulpverlening. In onze opleidingen leren we je welke kennis en vaardigheden je nodig hebt om veilig te kunnen werken. Op het gebied van bedrijfsveiligheid vond er de afgelopen jaren een gunstige ontwikkeling plaats: het aantal bedrijfsbranden daalt fors en ook het aantal meldingen van arbeidsongevallen neemt de afgelopen jaren af. Helma Clemens – instructeur bij B&V – denkt dat dit mede te danken is aan de BHV’ers: “BHV’ers zorgen ervoor dat jij en ik veilig zijn”.

Helma Clemens is al 25 jaar instructeur bij B&V Partners in Veiligheid. Als vaste instructeur geeft ze trainingen als bedrijfshulpverlening, EHBO en ploegleider. “Ik ben altijd enthousiast als ik les mag geven. Ik krijg energie van het samenwerken met cursisten”. Regelmatig worden BHV’ers nog gezien als een noodzakelijk goed, terwijl je als BHV’er echt levens kan redden.


Extra waardevol

Wanneer je de rol BHV’er krijgt heb je een dubbelrol. Dit maakt je extra waardevol voor de organisatie en je collega’s. Gedurende een BHV opleiding leer je exact hoe je veilig handelt tijdens een calamiteit. Clemens probeert hierbij altijd de praktijk van de cursist als uitgangspunt te nemen: “Ik luister naar de ervaring van de cursisten en speel daarop in. Regelmatig zitten er cursisten in de groep die indrukwekkende verhalen vertellen. Dat vind ik een heel bijzonder onderdeel van mijn vak. Ik hoorde bijvoorbeeld laatst terug dat een cursist iemand heeft moeten reanimeren. Ze brak hierbij een rib van het slachtoffer, maar hoorde mij in gedachten roepen dat ze moest doorgaan. Het slachtoffer is er goed uitgekomen; daar doe je het voor”.


Elke dag is anders

Clemens vertelt dat als BHV instructeur elke dag anders is. Iedere dag ontmoet ze nieuwe mensen met verschillende achtergronden, komt ze op andere locaties en geeft ze afwisselende lessen: “Mijn werk is heel divers. De ene dag verzorg ik een EHBO opleiding op een school, dan een herhaling BHV in een ziekenhuis of een ontruiming in een zorginstelling.


De toekomst van BHV

B&V is continu op zoek naar manieren om BHV-trainingen leuker, beter en slimmer te maken. De afgelopen jaren is er een virtuele trainingsmodule ontwikkeld: BHVR, waarbij realistische trainingsscenario’s worden gesimuleerd. Bij BHVR ervaren cursisten trainingsscenario’s voor brandinspectie, brandbestrijding en ontruimen volledig in virtual reality. Clemens geeft aan dat tijdens de ontwikkeling van BHVR de rol van instructeurs altijd een prioriteit bleef: “Als instructeur kan je gemakkelijk meekijken via schermen, waarop waardevolle data is te zien in de dashboards. Cursisten kunnen zich daarnaast goed inleven in de noodscenario’s wat zorgt voor een hogere leerwaarde. Er is nu een mooie combinatie ontwikkeld van virtueel en fysiek trainen.”


Ook een opleiding volgen?

Wil je ook bijdragen aan de veiligheid van jouw omgeving? Op onze website vind je alle mogelijkheden voor het volgen van een training. Liever eerst wat persoonlijk advies en contact? Mail dan naar info@partnersinveiligheid.nl of bel naar 0168 - 33 54 45.

Offerte