writing
Wat kan je met een BHV cursus?
22 juli 2020
Onze cursussen in één oogopslag
10 augustus 2020
Iphone charging

Brandgevaar bij opladers


Veel mensen laden 's nachts hun telefoon, laptop of tablet op. Hartstikke makkelijk natuurlijk, aangezien het apparaat dan kan opladen zonder dat je het gebruikt. Maar het brengt ook grote risico's met zich mee. Zo ontstaat de helft van de woningbranden door elektrische apparaten (hieronder vallen ook apparaten als wasdrogers en televisies). Deze branden zijn voor een groot deel zelf te vermijden.

Problemen bij 's nachts opladen

De grootste problemen bij het 's nachts opladen van elektrische apparaten is bijvoorbeeld dat je er niet (actief) bij bent als het apparaat wordt opgeladen. Je kan het dus niet in de gaten houden. Ook is er een grote kans dat het apparaat overlaad en dus oververhit raakt.

Beter is het om...

Je apparaat van de lader te halen als deze vol is. Laat je het apparaat namelijk eindeloos opladen, dan is er een grote kans dat het product oververhit raakt. Ook is het beter om de oplader niet in het stopcontact te laten zitten wanneer er niks opgeladen wordt. Het is natuurlijk makkelijk, maar niet al te best bij het voorkomen van brandgevaar door opladers. Gebruik ook altijd de originele opladers, bij andere opladers is er namelijk nog een grotere kans op brandgevaar. Het is verstandig om altijd in de buurt te blijven wanneer je apparaat aan het opladen is, zodat je op tijd zou kunnen ingrijpen.

De kenmerken van gevaar

Je kunt het gevaar herkennen aan een sterke geur, rook, vonken, lekkende vloeistof en natuurlijk een heet apparaat. Mocht dit gebeuren, haal dan het apparaat van de lader en uit het stopcontact. Leg het apparaat (als dit veilig kan) buiten neer, buiten bereik van brandbare materialen. Bel 112 als er veel rook is of als er brand ontstaat.

Check je werkplek

Vergeet ook niet om je werkplek te checken! Zitten er bijvoorbeeld onnodige opladers in het stopcontact? Of laat iemand iets opladen wanneer hij/zij naar huis gaat? Spreek je collega's zo nodig hierop aan. Wil je een advies over de brandveiligheid in jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Offerte