Controle noodverlichting en onderhoud

Als bij een calamiteit het licht uitvalt, moet je kunnen vertrouwen op de noodverlichting. Want in het donker is een extra noodgeval snel gebeurd. Ook de verlichte bordjes die naar (nood)uitgangen wijzen, kunnen dan van levensbelang zijn. Zorg er dus voor dat ze altijd werken door ze regelmatig te laten controleren.

Lichten uit? Noodverlichting aan!

Zoals bij veel andere veiligheidsinstallaties heeft noodverlichting te maken met veroudering. De accu is meestal na 4 jaar aan vervanging toe en elektronische componenten kunnen defect raken. Bij geen of achterstallig onderhoud kan dit op een hoger tempo gebeuren, wat leidt tot uitvallen van noodverlichting en dus onnodige kosten. Zonde van het geld én mogelijk een gevaar voor jouw medewerkers.

Onderhoudsdienst Noodverlichting

Waarom is noodverlichting dan zo belangrijk? Het helpt de veiligheid van personen in een openbaar gebouw of werkplek te garanderen. Bij een calamiteit helpt de noodverlichting de aanwezigen om het pand op tijd te verlaten. Het voorkomt paniek en zorgt voor een snelle, ordelijke ontruiming.

Bovendien verplicht het Arbobesluit elke werkgever in artikel 3.7, 3.9 en 8.4 om passende noodverlichting en veiligheidssignalering aan te brengen op elke werkplek. Dat geldt dus voor kantoorgebouwen, industrie en andere soorten werkplekken. Volgens artikel 1.1 gaat het hier om “iedere plaats die in verband met het verrichten van arbeid wordt of pleegt te worden gebruikt.”.

Als gebouweigenaar en als werkgever ben je dus verantwoordelijk voor een betrouwbare noodverlichtingsinstallatie.

Onderhoudsverplichting

Ook in het Bouwbesluit, de Bouwverordening en in de Arbo-wet is het onderhoud van noodverlichtingsinstallaties als verplichting vastgelegd. Dat houdt in de praktijk in dat een systeem minstens één keer per jaar moet worden geïnspecteerd.

Omdat zulke veiligheidssystemen niet altijd even eenvoudig zijn, zul je als eigenaar en/of gebruiker van zo’n installatie een erkend deskundige moeten aanwijzen om de controle, het onderhoud en overige werkzaamheden uit te voeren. Laat dat maar aan B&V over.

De prijs voor de controle van noodverlichting

Elke locatie en organisatie heeft andere behoeften als het aankomt op veiligheid. Vraag ons om advies op maat en een vrijblijvende offerte.

Daarom kiezen anderen voor B&V

  • We werken al veilig vanaf 1999
  • Advies, opleiding en hulpmiddelen in één
  • Meervoudig erkend en gecertificeerd
  • 4,6 / 5 sterren op Google

Bekijk ook ons andere aanbod

Bij B&V vind je meer producten én trainingen rond bedrijfsveiligheid. Bekijk bijvoorbeeld ook Koolzuursneeuwblussers of Schuimblussers.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over controle van noodverlichting? Ik help je graag.

Patrick Kroonen, directeur
Specialist in bedrijfsveiligheid

Bel 0168 – 33 54 45

Offerte